Kedvezményezett neve: FAKTOR Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Pályázati felhívás neve, kódszáma: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása, VP3-4.2.2-16
Projekt címe:A Faktor Kft. borászati termékfejlesztésének és eroforrás-hatékonyságának növelése
Azonosító száma:1817307498
Szerződött támogatás összege: 19 503 124 Ft
Támogatás mértéke:50%
Projekt tartalmának rövid bemutatása:

Jelen pályázat keretei között a FAKTOR Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. olyan eszközöket állít a vállalkozás szolgálatába, amely a cég hatékonyságának és növekedésének szolgálatába állhat, így a vállalkozás az amúgy is kiélezett borkészítési szegmensben versenyképességét növelve állhatna mind a hazai mind a nemzetközi versenytársak mellé.

A projekt célterülete borászati gépek és technológiai berendezések beszerzése, melynek fókuszterülete az elsődleges termelők versenyképességének javítása.

A szőlészet és borászat presztízsének és reputációjának növeléséhez is hozzájárul a tervezett eszközök beszerzése mind helyi/nemzeti, mind nemzetközi szinten.

A projekt befejezési dátuma: 2018.11.16.

A kedvezményezett neve: FAKTOR Kereskedelmi Kft.
A projekt címe: Winery Datacollector rendszer kutatás-fejlesztése
A szerződött támogatás összege: 92 230 400 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 64,9126 %
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018.01.03.
projekt azonosító száma: GINOP-2.1.1-15-2015-00657

A projekt tartalmának bemutatása

A pályázat célkitűzése a Winery Datacollector rendszer, egy integrált szőlészeti és bortermelési információs rendszer technológia létrehozása és piaci bevezetése, amelynek segítségével a jelentősebb bortermelők által vezetett szőlészeti termelői hálózatok és az erre épülő borászati tevékenység megvalósulásáról egységes rendszerben, valós, vagy közel valós időben álljon rendelkezésre információ a menedzsment számára, ezzel elősegítve a hatékony gazdálkodást, termelést, minőségbiztosítást, készlet és anyaggazdálkodást. A tervezett rendszer alapja egy sokoldalú a céltársaság tulajdonosának, a nonprofit kutatóhelyként működő Pillar Európa Nonprofit Kft.-nek a korábbi kutatási eredményeire épülő IoT megoldás, amely kiterjedt területeken képes olyan vezeték nélküli hálózati lefedettséget biztosítani, amelyre az adatgyűjtő szenzoreszközök és a termelési folyamatok vezérléséhez szükséges adatközlő és beavatkozó eszközök egyszerűen, gyorsan és rugalmasan csatlakoztathatók. Ez a technológia lehet a jövő szőlészeti integrációinak „idegrendszere”, amelynek segítségével e stratégiai jelentőségű ágazat képes lesz megtartani a minőségi bortermelés színvonalát a nemzetközi piaci megjelenéshez szükséges tételszámok elérése mellett, hiszen segítségével biztosítható az egyes hegyközségi minőségi előírások követése, tervszerűen és egységes minőség mellett biztosítható a nagy volumenű bortermelés defragmentált termelői viszonyok között is.

A megoldás segítségével megteremtünk egy olyan infrastruktúrát, amelynek segítségével egy megfizethető befektetéssel kialakítható és üzemeltethető rendszer keretei között

  • követhető lesz a piacokra kerülő borok származása a szőlőtőkétől akár a boltokig,
  • hatékonyan ellenőrizhető a termesztéstechnikai és termeléstechnológiai előírások betartása,
  • mérhető a termelés során felhasznált gépi munka és kézi munka, valamint felhasznált különböző anyagok mennyisége, minősége,
  • hatékonyan és gördülő módon tervezhető a termelő tevékenység,
  • követhető és optimalizálható a szőlő termelői integráció tagjainak költségei egyéni és integrációs szinteken.

Célunk egy, a gyakorlatban, üzleti alapon megvalósítható rendszertechnológia kidolgozása, amely ténylegesen képes hozzájárulni a hazai borkincs eredetvédelmének garantálásához olyan módon, hogy irányítástechnikai innovációval közvetlenül szolgálja a termelési hatékonyság növelését. A fejlesztés során felmérjük a nagyobb bortermelők, illetve tágabban a borvidékeken a vállalkozások által vezetett integráció termelési folyamatait termelői, integrációs, hegyközségi és borvidéki szinteken, illetve megvizsgáljuk ezen termelési folyamatok technológiai támogatásának lehetőségét, amelyre építve specifikációkat, ajánlásokat dolgozunk ki a hatékony technológiai támogatási metódusokra.